Fallback

Bringing a light filled courtyard into one of Albert Park's oldest buildings.

Albert Park Hotel

  • Location: Albert Park
  • Client: The Morris Group
  • Status: Complete
  • Category: Hospitality
  • Year: 2019
  • Photography: Simon Shiff

Perhaps the final chapter in the alterations to this 1880’s hotel sees the space completely transformed. Providing brightness with new height and dimension created via a 3-level atrium in the centre, with concrete steel arches rising into the void to support a glazed roof. Industrial scale windows allow the back wall of the hotel to open up, with internal trees and planting creating an oasis. The space offers a variety of communal and intimate spaces, to dine next to the bustling open style kitchen or more private dining area in responding to the client’s aspirations. The textures throughout are a delicate balance of raw and refined, with lighter tones and soft natural materials like timber and rattan contrasting the steel and brickwork.

The strength in this approach allows for simple planning around a light filled central void, encouraging vertical circulation with the possibility of layered trading and office spaces.

Albert Park Hotel is situated on the traditional lands of the Boon wurrung People of the Kulin Nation.

Respectful of the historic site, the space has been given new height and depth with a 3-storey atrium, expansive windows and a warm materiality.

Fallback
Montague St & Dundas Pl