Hanging Rock



The aim was to take advantage of the site context and views, all within a simple and cost effective structure. The land offered a panoramic view toward Hanging Rock. Unfortunately this view is to the South. The challenge was to orientate to the view and maintain direct northern light through the house. With its location on a hill, sculpting of the land was required prior to construction. This physical integration of the built form with the surroundings reinforces the project’s connection with its context.

The approach to the house is deliberately nonlinear borrowing from ancient traditions. Therefore, there was no provision for a ‘front door’ but instead there is an ‘arrival courtyard’. The house is organized around a living wing and a sleeping wing with a secondary living space at the junction. This house is the family’s primary residence that caters for all their living needs, all within a simple structure that orientates the inhabitants towards the views and surrounding environment.

John Gollings
The Age, Apr 2015